Sunday 24 February 2013

နံနံပင္


 
နံနံပင္နဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါကုသႏိုင္၊ ကာကြယ္ႏိုင္

နံနံပင္နဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ကုႏိုင္ပါတယ္။ ဒါက အိႏၵိယ ကေန အာရွအထိ ပ်ံ ႔ႏွံ႔လာတဲ့ သဘာဝေဆးနည္း ျဖစ္ျပီး ႏိုင္ငံတကာ ေဆးပညာရွင္မ်ားပါ လက္ခံ အသံုးျပဳေနျပီ ျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

ေက်ာက္ကပ္က ခႏၶာကိုယ္တြင္း/ ေသြးထဲက အညစ္အေၾကး၊ ဆား၊ စြန္႔ပစ္ ပစၥည္း၊ အဆိပ္အေတာက္အားလံုးကို စြန္႔ထုတ္ေပးပါတယ္။ သန္႔စင္ေပး ပါတယ္။ မိမိ စားသံုးသမွ်၊ အစားအစာ၊ ေသာက္ေရက အစ မွာ ပါဝင္ သမွ်ေသာ မလိုအပ္တဲ့ ဓာတ္မ်ားကို ေက်ာက္ကပ္မွ ဖယ္ထုတ္ေပး ပါတယ္။ လူ စျဖစ္ကတည္းက ယေန႔ အသက္ရွင္တဲ့ အခ်ိန္အထိ မနားမေန အလုပ္ လုပ္ေနရျပီး အထူးဂရုစိုက္ရန္ လိုအပ္ပါတယ္။
...
ဂရုစိုက္ဖို႔ဆုိတာ ေက်ာက္ကပ္ကို သန္႔ရွင္းေနေစဖို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ယေန႔ အမ်ိဳးသမီးေရာ၊ အမ်ိဳးသားပါ ေက်ာက္ကပ္နဲ႔ ဆက္စပ္ေရာဂါ ျဖစ္ပြား မွုႏွုန္း ျမင့္တက္လာပါတယ္။ အဓိက ကေတာ့ ေရဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းမွု၊ အစား အေသာက္ မသန္႔ရွင္းမွု၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္မွုတို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ျပီး ဒါေတြ ကို မျဖစ္ေအာင္ ျဖစ္ရင္လည္း ကုသရေအာင္ နည္းလမ္းေပါင္း မ်ားစြာ ေပၚ လာပါတယ္။

ခြဲစိတ္ကုသစရိတ္စကလည္း မနည္းပါဘူး။ ေဆးလည္း ေစ်းၾကီးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဘယ္ေရာဂါမဆို မျဖစ္ေလ ေကာင္းေလပဲမို႔ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ လူတိုင္း လုပ္ႏိုင္တဲ့ နည္းလမ္း ရွိပါတယ္။ ျမန္မာေငြက်ပ္ တစ္ေထာင္တက္ ပိုမကုန္ပါဘူး။

အေပၚပံုက ျပထားတဲ့အတိုင္း နံနံ သို႔တည္းမဟုတ္ ရုိးရိုးနံနံ ၁၀ ပင္မွ အပင္ ၁၅ပင္ ၾကားကိုပဲ ႏွုတ္ႏွုတ္ဆင္းျပီး ပံုမွာ ျပထားတဲ့ ေရတစ္ ခြက္ စာ ျဖည့္ထားတဲ့ ေရေႏြးအိုးထဲထည့္ ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ၾကိဳခ်က္ေပးရပါမယ္။ ရလာတဲ့ အရည္မွ နံနံရြက္မ်ားကို စစ္ထုတ္ျပီး ျပဳတ္ရည္တစ္ခြက္ကို အေအးခံျပီး ေသာက္ရပါ တယ္။ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါရွိသူမ်ား၊ ရွိရန္အစပ်ိဳးသူမ်ားအေန နဲ႔ ေန႔ စဥ္ ေသာက္သံုးသင့္ျပီး ကာကြယ္လုိ သူမ်ားအတြက္ တစ္ပတ္ တစ္ၾကိမ္ သုိ႔တည္းမဟုတ္ ၁၀ ရက္ တစ္ၾကိမ္ ေလာက္ ပံုမွန္ စြဲေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေက်ာက္ကပ္အျမဲ သန္႔ရွင္းေနေစ မယ့္လို႔ ဆုိထားပါတယ္။ အိႏၵိယေဆးနည္းအတိုင္းဆိုရင္ နံနံရဲ ႔ သစ္ဥ၊ျမစ္ဥကိုပါ ထည့္ျပဳရပါတယ္။ သုိ႔ေပမယ့္ ႏိုင္ငံတကာမွာေတာ့ အရြက္ကို ထည့္ျပဳတ္ရံုနဲ႔ လံုေလာက္ပါတယ္။

နံနံပင္ကလည္း ဘယ္ေနရာမွာမဆုိ အလြယ္တကူ ရရွိႏိုင္တဲ့ အတြက္ ေစ်းသက္သက္သာသာနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ ေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္ေအာင္ ကုသႏိုင္ေအာင္ မ်ွေဝလိုက္ရပါတယ္။
 
Credit to
Ref: medic-fact, wiki
International news for myanmar

http://www.innewsmyanmar.com/2013/01/blog-post_5855.html


No comments:

Post a Comment