Monday 11 February 2013

ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း အတည္ျပဳထားသည့္ နည္းလမ္းမ်ား

ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏုိင္ေၾကာင္း အတည္ျပဳထားသည့္ နည္းလမ္းမ်ား



သိပၸံပညာရွင္ေတြက ကင္ဆာအမ်ားစုကို ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ နည္းလမ္းေတြကို မၾကာခင္ကမွ ေၾကညာ လုိက္ပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းတာ၊ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္တာနဲ႔ ေဆးလိပ္ သာက္တာေတြဟာ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ဖို႔ အဓိက ေသာ့ခ်က္ေတြျဖစ္ၿပီး ေအာက္ပါေတြကို ျပဳလုပ္တာေၾကာင့္လည္း ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို သိသိသာသာ ေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္တယ္လို႔ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက အႀကံေပးထားပါတယ္။

၁။ ေရာင္ရမ္းမႈေတြ မရွိေအာင္ ေရေသာက္ပါ

စိတ္ဖိစီးမႈေတြ တစ္ခ်ိန္လံုး ျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္မွ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈ ထုတ္လုပ္မႈ ၅၅ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ျမင့္တက္လာႏုိင္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ေရရွစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္ေပးရင္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေျဖရွင္းႏိုင္ပါတယ္။ ေရဟာ ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ေစတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြကို (သူတုိ႔က ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီးမႈ မျပဳလုပ္ႏိုင္ခင္မွာပဲ) ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟာခ်ီဆင္ ကင္ဆာသုေတသန ဌာနမွ ေလ့လာမႈအရ ေရဓာတ္ျပည့္ဝေနတာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ သားျမတ္ကင္ဆာနဲ႔ ဆီးအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ၄၅ ရာခုိင္ႏႈန္းနဲ႔အထက္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။


၂။ သားျမတ္ကို ကာကြယ္ႏိုင္ေအာင္ ေနျခည္ႏုႏု ခံယူပါ

ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ေန႔စဥ္ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ ထိေတြ႕တာေၾကာင့္ သားျမတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၃၆ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္တယ္လို႔ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ သုေတသန ျပဳလုပ္အၿပီးမွာ ေဖာ္ထုတ္ လုိက္ပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္ (UV Light) ဟာ ခႏၶာကိုယ္မွ ကင္ဆာကို တုိက္ထုတ္ႏိုင္တဲ့ အာဟာရ ဗီတာမင္ဒီ ထုတ္လုပ္မႈကို ျမင့္မားေစႏိုင္ပါတယ္။ နံနက္ခင္းမွာ ေနေရာင္ျခည္ကုိ ခံယူရင္ အေရျပားအေနနဲ႔ ဆဲလ္ပ်က္စီးမႈေတြကို ျပန္လည္ ျပဳျပင္ႏိုင္စြမ္း အျမင့္ဆံုး အခ်ိန္ျဖစ္တာမုိ႔ အေရျပားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကိုလည္း ငါးဆအထိ ေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္ပါတယ္။

Tip!
ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ

ေသြးထဲမွာ သၾကားဓာတ္ေတြ ျမင့္တက္ေနတာဟာ ကင္ဆာႀကီးထြားမႈ အတြက္ ေလာင္စာ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို တည္ၿငိမ္ေအာင္ ထားရွိတာဟာ အက်ိတ္ႀကီးထြားမႈကို ရပ္တန္႔ေစႏိုင္တဲ့အျပင္ ခုခံအားစနစ္ကိုလည္း ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီး ႏိုင္ခ်ိန္ေပးဖုိ႔ အဓိက ေသာ့ခ်က္ပါလို႔ ဆုိပါတယ္။ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ တည္ၿငိမ္မႈရွိေအာင္ -

၁။ နံနက္တုိင္း အမွ်င္ဓာတ္မွီဝဲၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွ သၾကားစုပ္ယူမႈကို ပိတ္ပင္ပါ။

၂။ သၾကားဓာတ္ (ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္) စုပ္ယူမႈ ေႏွးေကြးေအာင္ အစာစားတုိင္း ပ႐ုိတင္း (အသား၊ ဥ၊ ႏို႔၊ တုိဟူး) ပါဝင္ေအာင္ စားေပးပါ။

ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႕မႈမရွိတဲ့ ေနရာေရာက္ေနရင္ ေန႔စဥ္ ဗီတာမင္ဒီ ၂၀၀၀ IU မွီဝဲႏိုင္ပါတယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။

၃။ က်န္းမာေနေအာင္ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ အသံုးျပဳပါ

ဇီရာေစ့အေျခာက္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္စာ ဒါမွမဟုတ္ ဇီရာ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္းစာကုိ ေန႔စဥ္ အသံုးျပဳတာေၾကာင့္ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ ခုခံဆဲလ္ေတြ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္မႈေပးၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ ႀကီးထြားမႈကို ပိတ္ပင္ႏိုင္ပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ ေန႔စဥ္ ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္ဥ စားသံုးတာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္အတြင္း ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပါဝင္တဲ့ ဆာလဖာကြန္ေပါင္းေတြက သင္ရဲ႕ ခုခံအားစနစ္မွ မသကၤာစရာ ဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္ဆီးႏုိင္စြမ္းရည္ ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္လုိ႔ပါလုိ႔ ကယ္လီဖုိးနီးယားမွ သုေတသီေတြက ေျပာပါတယ္။

Tip! အာလူးေၾကာ္ကို ေရွာင္ပါ

အာလူးလုိမ်ဳိး ကစီမ်ားတဲ့ အစာကို အပူခ်ိန္ျမင့္မားစြာနဲ႔ ေၾကာ္ေလွာ္ခဲ့ရင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ထြက္လာတာမုိ႔ အာလူးေၾကာ္လုိမ်ဳိး အစာေတြကို ေရွာင္ရမယ္လုိ႔ WHO က သတိေပးထားပါတယ္။

၄။ ပ်က္ျပယ္ေအာင္ စေတာ္ဘယ္ရီသီး စားပါ

စေတာ္ဘယ္ရီသီးမွာ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ အပင္ျဒပ္ေပါင္း Ellagic Acid ေတြဟာ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း စနစ္ရဲ႕ အေျမႇးပါးအတြင္း ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ပစၥည္းနဲ႔ အဆိပ္ အေတာက္ေတြေၾကာင့္ ပ်က္စီးႏုိင္ေျခကို ၇၅ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ကာကြယ္ ႏိုင္တယ္လုိ႔ ကန္တက္ကီ တကၠသုိလ္မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။

၅။ ေလထုသန္႔စင္ေအာင္ သန္႔ရွင္းေရးသံုး ပစၥည္းေတြကို သတိထားသံုးပါ

အနံ႔အသက္ပါတဲ့ အဝတ္ေလွ်ာ္ ဆပ္ျပာမႈန္႔ေတြမွာ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္း ႏွစ္မ်ဳိး ပါဝင္တယ္လုိ႔ ဝါရွင္တန္ တကၠသုိလ္မွ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ အနံ႔အသက္ မပါဝင္တဲ့ သန္႔ရွင္းေရးသံုး ပစၥည္းေတြကို ေျပာင္းသံုးတာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခဟာလည္း အလုိအေလ်ာက္ က်ဆင္း သြားႏိုင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။

၆။ ခုခံအားစနစ္ ျမင့္တက္ေအာင္ မိတ္ေဆြ အေပါင္းအသင္းထားပါ

သင္ရဲ႕မိတ္ေဆြရင္းေတြနဲ႔ အခ်ိန္ယူၿပီး ေတြ႕ဆံုတာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ငါးဆထိ ေလွ်ာ့ခ် ႏိုင္တယ္လုိ႔ ၾသစေၾတးလ်မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ မိတ္ေဆြ ဒါမွမဟုတ္ မိသားစုေတြနဲ႔ ရင္းရင္းႏွီးႏွီး ေနတတ္သူေတြဟာ စိတ္ဖိစီးမႈေတြ က်ဆင္းတာေၾကာင့္ ခုခံအားစနစ္ သန္မာၿပီး က်န္းမာေရးလည္း ပိုေကာင္းမြန္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။

ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
By Good Health

No comments:

Post a Comment