ရဲယုိပင္ (Morinda ) ............
ျမန္မာ ႏုိင္ငံ အႏံွ အျပားတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။ ျမစ္ေခ်ာင္း ကမ္းရုိးတန္း တုိ႔၌လည္း ေပါက္ေရာက္တက္၏။ သဘာ၀ အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။ စုိက္ပ်ိဳးပင္ အျဖစ္လည္း စုိက္ပ်ိဳးႏုိင္သည္။
ပင္လတ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ အရြက္၏ အေရာင္ ေျ...ပာင္လက္၏။ အကုိင္း အခက္ မ်ားစြာ ျဖာ၏။ ပင္စည္ေပၚတြင္ အညိဳေရာင္ အစက္ အေျပာက္မ်ား ရွိ၏။ အေခါက္ထူ၍ ၾကမ္းတမ္း၏။ အကုိင္း ေလးေထာင့္ပုံ ရွိၿပီး ၂ ေထာင့္တြင္ အေျမာင္းပါသည္။ အရြက္သည္ ရြက္ဆုိင္ အလွည့္က် ထြက္သည္။ အရြက္ႀကီး၏ အလ်ား ၆ လက္မခန္႔၊ ၁ ေပခန္႔ ရွိသည္။ ရြက္ရင္းသြယ္၍ ရြက္ထိပ္ခၽြန္သည္။ အရြက္ အလယ္ပုိင္း က်ယ္သည္။ အရြက္၏ ထက္ေအာက္ မ်က္ႏွာျပင္ ႏွစ္ခုလုံး ေျပာင္ေခ်ာ၏။ ရြက္ေၾကာ ထင္ရွားသည္။ ရြက္နားေခ်ာ၍ လႈိင္းတြန္႔ အနည္းငယ္ ရွိ၏။ ရြက္ညွာ တုိတုတ္၏။ ႏွလုံး ပုံသ႑ာန္ ရြက္စြယ္ႏွစ္ခု ပါရွိ၏။ အပြင့္သည္ အလြန္ ေသးငယ္ေသာ အျဖဴေရာင္ အပြင့္ျဖစ္၏။ အနံ႔ေမႊး၏။ ပန္းခုိင္ ထိပ္တြင္ ပန္းပြင့္စုၿပဳံ၍ ထြက္၏။ ပန္းခုိင္သည္ အရြက္၏ အနား တစ္ဖက္မွ ထြက္သည္။ ပြင့္ညွာ တုိသည္။ အသီးသည္ အခ်င္း ၂ လက္မခန္႔ ရွိသည္။ ရွည္ေမ်ာေမ်ာပုံ ျဖစ္သည္။ အသီး မ်က္ႏွာျပင္ ေပၚရွိ ဗဟုဂံ အကြက္ ကေလးမ်ားတြင္ ပန္းပြင့္ အရာမ်ား မ်က္စိသဖြယ္ က်န္ေနသည္။
အသုံးၿပဳ ့... အရြက္ ၊ အသီး၊ အျမစ္
ပါဝင္ေနမွဳ ့ ...
အသီး မမွည့္ တမွည့္ကို မီးဖုတ္၍ ဆားသင့္ရုံ ထည့္ၿပီး သြားတုိက္ ေပးပါက သြားႏွင့္ သြားဖုံးမ်ား ခုိင္မာေစ တက္သည္။ သြားဖုံး ေရာင္ျခင္း အတြက္ ရဲယုိသီး မမွည့္ တမွည့္ တစ္လုံးကုိ မီးဖုတ္ၿပီး ဆားႏွင့္ ေရာနယ္ စားပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ အာေခါင္ ပူျခင္း၊ ေလခ်ဳပ္ျခင္း၊ ၀မ္းဗုိက္ နာျခင္း၊ သည္းေျခ ေဖာက္ျပန္ေသာ ေရာဂါတုိ႔ အတြက္ ရဲယုိရြက္ကုိ ျပဳတ္၍ တုိ႔စားရသည္။ ႏွာေခါင္း ေသြးလွ်ံျခင္း၊ ႏုိ႔ေခ်ာင္း ပိတ္ျခင္း၊ ႏုိ႔ခမ္းျခင္း၊ သက်ည္း ကုိက္ျခင္း၊ ၀မ္းရစ္ျခင္း တုိ႔အတြက္ ရဲယိုရြက္ ၄-၅ ရြက္ကုိ ျပဳတ္၍ သုတ္စား ရသည္။ ပင္လယ္ အူနာ ေရာဂါ အတြက္ ရဲယုိရြက္ လက္တစ္ဆုပ္စ ခန္႔ကို ငါးေျမြထုိး အသားႏွင့္ ျပဳတ္၍ စားလွ်င္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ေခ်ာင္းဆုိး၊ ပန္းနာ ေရာဂါ အတြက္ အသီးမွည့္ အေနေတာ္ တစ္လုံးကို ပ်ားရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔ႏွင့္ ေခါက္စားလွ်င္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ တီဘီ ေရာဂါ အတြက္ အရည္ ရႊမ္းေသာ ရဲယုိသီး မွည့္ကုိ ညွစ္ယူ၍ ရေသာ အရည္အား တစ္ႀကိမ္လွ်င္ ဟင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႔ တစ္ရက္လွ်င္ သုံးႀကိမ္ ေသာက္ေပးပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏုိင္သည္။ ေလထုိး ေလေအာင့္ ေရာဂါ အတြက္ အသီးႏုႏု ႏွစ္လုံးခန္႔ကို ျပဳတ္၍ သုတ္စားပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းသည္။ ၀မ္းေဖာ၊ ၀မ္းေရာင္၊ ရင္ျပည့္၊ ရင္ကယ္ျခင္း အတြက္ ရဲယုိသီး တစ္လုံး၊ ထန္းလ်က္ ၃ ခဲ၊ ဆားမီးဖုတ္ႏွင့္ ေကာ္ဖီပန္းကန္ တစ္၀က္ခန္႔ စားေပးရသည္။ အစာမေၾက ေရာဂါ အတြက္ ရဲယိုသီးမွည့္ တစ္လုံးကုိ ထန္းလ်က္ ၃ ခဲခန္႔ႏွင့္ စားေပးရသည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းအတြက္ အျမစ္ လက္တစ္ဆုပ္စာကို သုံးခြက္ တစ္ခြက္တင္ က်ိဳေသာက္ ေပးရသည္။ ႏွလုံးေရာဂါ၊ ေသြးလြန္ ေရာဂါႏွင့္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါမ်ား အတြက္ အရြက္ကို ဒန္႔ဒလြန္ရြက္ႏွင့္ ဟင္းခ်ိဳ ခ်က္ေသာက္ပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ မီးယပ္ေသြးခ်ဳပ္ျခင္း၊ ငုပ္ျခင္း အတြက္ ရဲယုိသီး အမွည့္တစ္လုံးကုိ ထန္းလ်က္ ၂ လုံးျဖင့္ ေခါက္စားျခင္းျဖင့္ မီးယပ္ေသြးကုိ သက္ေစသည္။ ေလငန္း ေရာဂါ အတြက္ ရဲယုိရြက္ကုိ ႀကိတ္၍ အုံေပးပါက ႏုလွ်င္ ပိန္၍ ရင့္လွ်င္ ေပါက္သြားေစသည္။ အနာမွ ေသြးမ်ား ယုိက်ေသာ အခါ အသီးေျခာက္ကို အမႈန္႔ျပဳ၍ သိပ္ေပးပါက သက္သာ ေစပါသည္။ အဆစ္ ေရာင္ျခင္း၊ နာျခင္း အတြက္ အရြက္ သတၱဳရည္ကုိ လိမ္းေပး ႏုိင္သည္။ အရြက္ သတၱဳရည္ကုိ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အသားေရကုိ ႏူးညံ ေစသည္။
ျမန္မာ ႏုိင္ငံ အႏံွ အျပားတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။ ျမစ္ေခ်ာင္း ကမ္းရုိးတန္း တုိ႔၌လည္း ေပါက္ေရာက္တက္၏။ သဘာ၀ အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။ စုိက္ပ်ိဳးပင္ အျဖစ္လည္း စုိက္ပ်ိဳးႏုိင္သည္။
ပင္လတ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ အရြက္၏ အေရာင္ ေျ...ပာင္လက္၏။ အကုိင္း အခက္ မ်ားစြာ ျဖာ၏။ ပင္စည္ေပၚတြင္ အညိဳေရာင္ အစက္ အေျပာက္မ်ား ရွိ၏။ အေခါက္ထူ၍ ၾကမ္းတမ္း၏။ အကုိင္း ေလးေထာင့္ပုံ ရွိၿပီး ၂ ေထာင့္တြင္ အေျမာင္းပါသည္။ အရြက္သည္ ရြက္ဆုိင္ အလွည့္က် ထြက္သည္။ အရြက္ႀကီး၏ အလ်ား ၆ လက္မခန္႔၊ ၁ ေပခန္႔ ရွိသည္။ ရြက္ရင္းသြယ္၍ ရြက္ထိပ္ခၽြန္သည္။ အရြက္ အလယ္ပုိင္း က်ယ္သည္။ အရြက္၏ ထက္ေအာက္ မ်က္ႏွာျပင္ ႏွစ္ခုလုံး ေျပာင္ေခ်ာ၏။ ရြက္ေၾကာ ထင္ရွားသည္။ ရြက္နားေခ်ာ၍ လႈိင္းတြန္႔ အနည္းငယ္ ရွိ၏။ ရြက္ညွာ တုိတုတ္၏။ ႏွလုံး ပုံသ႑ာန္ ရြက္စြယ္ႏွစ္ခု ပါရွိ၏။ အပြင့္သည္ အလြန္ ေသးငယ္ေသာ အျဖဴေရာင္ အပြင့္ျဖစ္၏။ အနံ႔ေမႊး၏။ ပန္းခုိင္ ထိပ္တြင္ ပန္းပြင့္စုၿပဳံ၍ ထြက္၏။ ပန္းခုိင္သည္ အရြက္၏ အနား တစ္ဖက္မွ ထြက္သည္။ ပြင့္ညွာ တုိသည္။ အသီးသည္ အခ်င္း ၂ လက္မခန္႔ ရွိသည္။ ရွည္ေမ်ာေမ်ာပုံ ျဖစ္သည္။ အသီး မ်က္ႏွာျပင္ ေပၚရွိ ဗဟုဂံ အကြက္ ကေလးမ်ားတြင္ ပန္းပြင့္ အရာမ်ား မ်က္စိသဖြယ္ က်န္ေနသည္။
အသုံးၿပဳ ့... အရြက္ ၊ အသီး၊ အျမစ္
ပါဝင္ေနမွဳ ့ ...
အသီး မမွည့္ တမွည့္ကို မီးဖုတ္၍ ဆားသင့္ရုံ ထည့္ၿပီး သြားတုိက္ ေပးပါက သြားႏွင့္ သြားဖုံးမ်ား ခုိင္မာေစ တက္သည္။ သြားဖုံး ေရာင္ျခင္း အတြက္ ရဲယုိသီး မမွည့္ တမွည့္ တစ္လုံးကုိ မီးဖုတ္ၿပီး ဆားႏွင့္ ေရာနယ္ စားပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ အာေခါင္ ပူျခင္း၊ ေလခ်ဳပ္ျခင္း၊ ၀မ္းဗုိက္ နာျခင္း၊ သည္းေျခ ေဖာက္ျပန္ေသာ ေရာဂါတုိ႔ အတြက္ ရဲယုိရြက္ကုိ ျပဳတ္၍ တုိ႔စားရသည္။ ႏွာေခါင္း ေသြးလွ်ံျခင္း၊ ႏုိ႔ေခ်ာင္း ပိတ္ျခင္း၊ ႏုိ႔ခမ္းျခင္း၊ သက်ည္း ကုိက္ျခင္း၊ ၀မ္းရစ္ျခင္း တုိ႔အတြက္ ရဲယိုရြက္ ၄-၅ ရြက္ကုိ ျပဳတ္၍ သုတ္စား ရသည္။ ပင္လယ္ အူနာ ေရာဂါ အတြက္ ရဲယုိရြက္ လက္တစ္ဆုပ္စ ခန္႔ကို ငါးေျမြထုိး အသားႏွင့္ ျပဳတ္၍ စားလွ်င္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ေခ်ာင္းဆုိး၊ ပန္းနာ ေရာဂါ အတြက္ အသီးမွည့္ အေနေတာ္ တစ္လုံးကို ပ်ားရည္ လက္ဖက္စားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔ႏွင့္ ေခါက္စားလွ်င္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ တီဘီ ေရာဂါ အတြက္ အရည္ ရႊမ္းေသာ ရဲယုိသီး မွည့္ကုိ ညွစ္ယူ၍ ရေသာ အရည္အား တစ္ႀကိမ္လွ်င္ ဟင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႔ တစ္ရက္လွ်င္ သုံးႀကိမ္ ေသာက္ေပးပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏုိင္သည္။ ေလထုိး ေလေအာင့္ ေရာဂါ အတြက္ အသီးႏုႏု ႏွစ္လုံးခန္႔ကို ျပဳတ္၍ သုတ္စားပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းသည္။ ၀မ္းေဖာ၊ ၀မ္းေရာင္၊ ရင္ျပည့္၊ ရင္ကယ္ျခင္း အတြက္ ရဲယုိသီး တစ္လုံး၊ ထန္းလ်က္ ၃ ခဲ၊ ဆားမီးဖုတ္ႏွင့္ ေကာ္ဖီပန္းကန္ တစ္၀က္ခန္႔ စားေပးရသည္။ အစာမေၾက ေရာဂါ အတြက္ ရဲယိုသီးမွည့္ တစ္လုံးကုိ ထန္းလ်က္ ၃ ခဲခန္႔ႏွင့္ စားေပးရသည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းအတြက္ အျမစ္ လက္တစ္ဆုပ္စာကို သုံးခြက္ တစ္ခြက္တင္ က်ိဳေသာက္ ေပးရသည္။ ႏွလုံးေရာဂါ၊ ေသြးလြန္ ေရာဂါႏွင့္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါမ်ား အတြက္ အရြက္ကို ဒန္႔ဒလြန္ရြက္ႏွင့္ ဟင္းခ်ိဳ ခ်က္ေသာက္ပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ မီးယပ္ေသြးခ်ဳပ္ျခင္း၊ ငုပ္ျခင္း အတြက္ ရဲယုိသီး အမွည့္တစ္လုံးကုိ ထန္းလ်က္ ၂ လုံးျဖင့္ ေခါက္စားျခင္းျဖင့္ မီးယပ္ေသြးကုိ သက္ေစသည္။ ေလငန္း ေရာဂါ အတြက္ ရဲယုိရြက္ကုိ ႀကိတ္၍ အုံေပးပါက ႏုလွ်င္ ပိန္၍ ရင့္လွ်င္ ေပါက္သြားေစသည္။ အနာမွ ေသြးမ်ား ယုိက်ေသာ အခါ အသီးေျခာက္ကို အမႈန္႔ျပဳ၍ သိပ္ေပးပါက သက္သာ ေစပါသည္။ အဆစ္ ေရာင္ျခင္း၊ နာျခင္း အတြက္ အရြက္ သတၱဳရည္ကုိ လိမ္းေပး ႏုိင္သည္။ အရြက္ သတၱဳရည္ကုိ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အသားေရကုိ ႏူးညံ ေစသည္။
Credit To
Mg Mandalay စာၾကည့္ခန္း Facebook မွကူးယူမွတ္သားထားပါသည္။
No comments:
Post a Comment